Rezultatele obținute în etapa a 4-a a proiecutlui complex au fost atinse în toate proiectele componente, indicatorii fiind atinși pentru fiecare activitate în parte, în conformitate cu planul de lucru adaptat la perioada de finanțare.

Rezultatele obținute în cadrul Proiectului component 1 s-au axat pe o serie de teste experimentale de compresiune la impact a unor spume de alumimiu AlSi10 având fețele din plasă de oțel neramforsate (UR) și ramforsate lateral, respectiv transversal. Toate probele investigate au prezentat mecanisme de deformare progresivă. La temperatura camerei spumele prezintă o matrice fragilă, aceasta schimbând-se într-una ductilă odată cu creșterea temperaturii de testare pana la 350°C. Rezultatele acestei etape, referitoare la comportarea dinamică a materialelor celulare ranforsate au fost diseminate într-un articol în revista Composites Part A din Q1 cu factor de impact 6.444. De asemenea, într-un articol publicat în Materials Today: Proceedings (indexat ISI) s-au prezentat o parte dintre rezultatele obținute la caracterizarea structurilor tip sandwich. Se are în vedere elaborarea unui articol privind comportarea mecanică a spumelor ceramice, obținute în cadrul proiectului component 2 și testate la compresiune în cadrul proiectului component 1.

În cadrul Proiectului component 2, în această etapă, s-au implementat și testat „out door” materiale cu absorbţie redusǎ/reflexie a radiaţiilor UV-VIS-NIR. S-au obținut în cadrul laboratoarelor de cercetare din cadrul SC AZUR SA vopsele cu pigmenți albi pe bază de oxid de titan și oxid de zinc. S-au extins cercetările privind testarea sticlei celulare, aceasta fiind un bun izolator, inert și ecologic, chiar în condiții extreme.

S-au implementat și testat „in door” și „out door” materiale cu potențială capacitate de absorbție și degradare fotocatalitică a substanțelor poluante din aer, pe bază de dioxid de titan și paladiu. De asemenea, au fost studiate și proprietățile antimicrobiale ale materialelor acoperite cu ioni de aur. Studiul a demostrat cǎ utilizarea unor suporturi minerale ȋn special sticla celularǎ, un material stabil cu rezistență la compresiune bună prezintǎ o serie de avantaje, cum ar fi rezistența la apă, rezistența la vapori, rezistență la dăunători etc.

Cercetările întreprinse în cadrul Proiectului component 3 au fost axate pe 4 direcții de acțiune:

  • realizată modelării și testării prin simulare numerică a unei rețele de distribuție a energiei electrice în c.c, la nivel de cartier, ca o propunere de extindere a rețelelor de tip „smart grid” de c.c.
  • integrarea în rețeaua de distribuție a unor consumatori adaptați pentru alimentarea la tensiune continuă.
  • finalizarea implementării sistemului de monitorizare și control atât pentru rețeaua de distribuție de c.c cât și pentru mărimile fizice urmărite în analiza performanțelor fațadelor implementate (temperaturi, umidități și concentrații de CO2).
  • realizarea unor teste extinse ale echipamentelor puse în funcțiune și ale elementelor software aferente aplicațiilor.

Activitățile Proiectului component 4 au continuat practic activitățile din etapa a III-a. Astfel, în prima parte a etapei IV/2020 a fost realizat montajul turbinei eoliene și a structurii de susținere și a lamelelor fotovoltaice în cadrul Experiementarium. Pentru buna funcționare a turbinei eoliene au fost realizate teste pe un model experimental de micro-reţea cu distribuție a energiei în curent continuu integrate în sistemul de tip „smart grid”. Monitorizarea datelor experimentale a fost continuată, pentru a urmării variațiile date de către senzorii de temperatură, umiditate și a concentrației de CO2. De asemenea, a fost monitorizată producția de energie datorată producției panourilor fotovoltaice de pe acoperiș. Odată cu cuplarea sistemelor energetice a turbinei eoliene și a lamelelor fotovoltaice va fi posibilă monitorizarea producției de energie date de aceste sisteme.

În paralel a fost realizată monitorizarea colectoarelor solare în cadrul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, UTCB. Monitorizarea s-a realizat pe baza unor simulări numerice inițiale și a realizării unui stand experimental.

Pentru a ilustra beneficiul de mediu oferit de sistemul de izolație termică obținut din vatelină din PET-uri reciclate, în această fază a fost realizat o analiză de tip LCA, comparând rezultatele obținute cu rezultatele obținute pentru un sistem clasic din vată minerală, rezultatele indicând faptul că impactul total al sistemului de izolație PET_150 (438,09 kg CO2eq) este mai mic decât impactul de mediu dat de MW_100 (864,86 kg CO2eq) cu aproximativ 48%.

Concluziile principale ale proiectului 4 arată faptul că pentru a obține clădiri cu impact redus asupra mediului și costuri moderate de construcție, este nevoie de o abordare holistică, care să integreze analize interdisciplinare și de optimizare multi-obiect. Abordarea holistică de proiectare a modulului experimental a implicat adoptarea diferitor criterii privind construcția durabilă, cum ar fi eficiența resurselor, eficiența materialelor, proiectarea conștientă cu privire la mediu, proiectarea prin considerentul ciclului de viață a clădirilor, folosirea de materiale reutilizabile/reciclabile, modularitate și standardizare in proiectare, metode de demolare ecologice, reciclarea și reutilizarea deșeurilor, luarea în considerare a costului construcției pe ciclul de viață, costul materialelor, sănătatea și bunăstarea ocupanților.